ponedeljek, 25. oktober 2010

Totalizator na Gorjancih

Kaj totalizator sploh je. Je navaden merilnik padavin-dežemer, pri katerem se deževnica shranjuje v posodo. Vsake toliko časa, ali pa po obilnem deževju se ga izprazni in pomeri količino padlega dežja. Sestavljen je iz PVC cevi premera 15cm, v spodnjem delu cevi je lij. Padavine se preko votle cevi ("šlauf") zbirajo v kantico. Vsa zadeva je pritrjena na leseni nosilec. V kantico je lahko nalovi 250mm padavin.
(totalizator, foto; Blaž Košak)

Za postavitem sem se odločil, zaradi pomanjkanja padavinskih postaj na tem koncu Slovenije in seveda zaradi lastne radovednosti. Vedno me je zanimalo, koliko več padavin pade tam, v primerjavi z dolino. Pogosto se v poletnih pojavijo nevihte samo nad Gorjanci. Ob določenih smereh vetrov pride tudi do orografije. Kar pomeni da veter nariva vlažen zrak nad hribovje. Zrak se ohladi in zasiči z vlago, pri tem pa se sproščajo padavine, ki pa so bistveno intenzivnejše kot v nižinskem svetu. Ob spuščanju zraka na drugo stran pregrade, se zrak osuši in ogreje. Posledično se zmanjša intenziteta padavin.


Totalizator je postavljen na nadmorski višini 910m. Na JZ-ni strani nekoliko vzpetega travnika. Obdan je z gozdom, ki pa ne vpliva na meritve. Količina padlega dežja merim od 29.7.2010 dalje.

(lega totalizatorja-dežemerja, vir: www.geopedia.si)
Podatki o dosedaj zbranih izmerkih;

avgusta je padlo 137mm padavin (VP Družinska vas 95mm)
septembra je padlo 357mm padavin (od tega v obilnem deževju 16-19.9.2010 kar 200+mm) (VP Družinska vas 267mm padavin)
oktobra do 18.v mesecu je padlo 22,1mm padavin

Ni komentarjev:

Objavite komentar