sreda, 31. oktober 2012

Nočne slike megle, 29.10.2012



 Avtocesta v dolini. Megla je iz doline segla do mene v cca 30min.

 Rumene lise so posledica javne razsvetljave v Šmarjeških Toplicah.
 V sredini je zgornja Družinska vas, v ozadju pa Štravberk in pa Žaloviče.

nedelja, 28. oktober 2012

Najobilnejše sneženje v zadnjih 50-ih letih, Dolenjska, 28.10.2012


Včeraj smo imeli oblačno vreme z občasnim dežjem. Razmeroma toplo je bilo. Temperatura se je gibala med 12 in 14°C. Zračni pritisk je padel pod 989hPa.Po so se po 21.uri zvečer, so se pričele pojavljati padavine, zaenkrat še kot dež. Občasno je močneje deževalo. Ob 23.uri je pričel s SV vetrom dotekati hladnejši zrak. Padavine so se okrepile, temperatura pa je strmo padala. Ob treh zjutraj je močno zagrmelo, temperatura  je padla že na 2°C. Ob 3.30h je pričelo snežiti pri 0,4°C. Upal sem na kakšen cm snežne odeja zjutraj. Do sedaj je oktober postregel z bore malo snega. Nazadnje je bil leta 2003, ko je malo pobelilo. 2cm ga je bilo leta 1970. Od leta 1960 dalje je bilo sila malo dni s snežno odejo v oktobru.

Današnje jutro me je povsem presenetilo. Ob šestih zjutraj je močno snežilo, ponoči je padlo med 6 in 8cm snega. Nato je prehodno oslabelo sneženje in se ponovno okrepilo po 10.uri dopoldne. Max višina je dosegla 11cm.


 Težak južni sneg je precej povesil veje na drevesih. Zaradi toplega vremena in pa izostanka hladnih dni, je večina listaj ostala na drevju. Večino dopoldneva smo bili brez elektrike, zaradi podrtih dreves.









Višje lege so dobile občutno več snega. Na Vinjem Vrhu je vrjetno bilo več kot 20cm snega. Kajti ob poldne je bilo še 17cm ojuženega snega.

 Pod Gorjanci se vidi zelena oaza, ki je segala od Šentjerneja pa skoraj do Cerkelj ob Krki.
V ozadnju se vidijo zelena polja v okolici KOstanjevice na Krki. Mnjko snžne odeje se je najverjetneje zgodil zaradi SV vetra, ki je feniziral po pobočjih Gorjancev in posušil padavine ter nekoliko ogrel zrak.







Gorenja Gomila.






 Mali Vinji Vrh (376mnm) in pa dolina reke Krke v ozadju.

Zaradi južnega snega povešeno vejevje. V gozdu je pokalo kot na fronti.


 Gorjanci.

 Okolica mojega kraja. Dolenje Kronovo, se je tokrat na račun snega, izognilo poplavljanju Krke po vasi.



Posledice obilnejšega sneženja. Gasilci so imeli obilo dela s podrtimi drevesi na cesto.



 Poplavljanje reke Krke, okolica Drage.

Dobrova pri Šentjerneju.


Zelena polja v okolici Šentjerneja in bela pobočja Vinjega Vrha v ozadju.

 Po 15.uri popoldne, je ponovno pričelo snežiti. Medtem, ko je v Šentjerneju in Kostanjevici padal dež s snegom. Zanimivo se snežna odeja prične pri Vrhu, kjer je nekoliko pobeljeno. Drevesa so bila tam skoraj nedotaknjena. Na koncu Dolenjega Maharovca že več snega in tudi polomljene veje in drevesa. Gorenja Gomila 4-6cm snega. Še kakšen cm snega več pa pri nas.